Biografija
  • Registracija

Priča o Fajki Biščeviću prvom Sanskom zubaru počinje 1962. godine. Tada je 22-godišnji Sanjanin završio fakultet i oženio se Jasminom Ševa iz Mostara, također zubarkom.

Do tada su u Sanskom Mostu zube vadili (nije bilo govora o popravljanju) običnim kliještima Fajkin amidža Muhamed – beg, Hamdija Alagić i Hilmo Talundžić. Kada sam došao raditi u Sanu radio sam svakoga dana na tri stolice u ordinaciji i to još tri sata prekovremeno.

Cijela općina dolazila je kod mene - sjeća se Fajko. Subotom je radio u Lušci Palanci, nedeljom je ćirom išao u Sanicu, a u Stari Majdan je navraćao s vremena na vrijeme kad uhvati vremena. Tada sam vadio po 200 zuba dnevno. Nije bilo popravljanja,a za pravljenje zuba na red se čekalo i po tri-četiri godine, priča fajko i dodaje kako su tada bili u upotrebi samo metalni mostovi i akrilatne proteze. “Vučene” navlake Fajko je pravio na presi koju i danas čuva,a naručivao ih je i od Zagrebačkog zubnog tehničara Lipovšeka.

On i supruga Jasmina dugo godina, skoro cijeli radni vijek proveli su u Sanskom domu zdravlja. Uporedo su imali privatnu ordinacijua a ljubav prema stomatologiji sa roditelja je prešla na sva tri sina – najstarijeg Harisa (1964) i blizance Edina i Nedima (1966). Ratna tragedija je prepolovila familiju Biščević. Otac i sva tri sina prebačeni su na Manjaču odakle se izgubio svaki trag Harisu i Edinu. Haris je odveden sa Manjače 6. juna a Edin 7. jula. Nismo ih pronašli.

Hari je diplomirao januara 1990. godine, a Edin i ja smo te 1992. bili na trećoj godini - vraća sjećanje na strašno vrijeme Nedim, koji je svom sinu dao ime starijeg brata Harisa. Danas Biščevići imaju zubnu ambulantu i laboratoriju sa najsavremenijom opremom. Nabavili su je iz Amerike, gdje su u Agasti, država Džordžija, Fajko i sin Nedim u vrijeme rata u BiH radili dvije godine kao zubni tehničari. Radimo bukvalno, proteze, mostove, navlake, reperaturu proteza, reimplantaciju zuba do porcelanskih kruna i mostova, kaže Nedim.

Napominje da im kolege stomatolozi kažu da su ludi što na svoje proizvode daju pismenu garanciju na pet godina, ali Biščeviži su sigurni u sebe i svoje dugogodišnje znanje.

(Izvor, Dnevni Avaz)

S5 Box

Login